Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Γράφει

Γράφει ο Λευτέρης Β. Τζόκας
Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

Ένα σύντομο ταξίδι από τον τόπο του, την Άρτα, που κατοικεί κι εργάζεται ο Δρ. Βασίλης Αγ. Δρούγας στο Ζεύκι, στην περίφημη τοποθεσία στον Βαθύκαμπο Άρτας με το ομώνυμο οινοποιείο του Κώστα Βασιλείου και τ’ ονομαστό κρασί Ζεύκι κι όλοι περνούν Ζεύκι, κάνει στο σύγχρονο μυθιστόρημά του με τον παραπάνω τίτλο.
Ακολουθούμε τα βήματά του και την ιστορία του, πώς προήλθε το ξακουστό κρασί και ο τόπος, με αναφορές ιστορικές, λαογραφικές, χαρακτηριστικά τοπιογραφικά στοιχεία και την αγάπη που περιβάλλει τους ταξιδιώτες, που θα προσεγγίσουν το οινοποιείο.
Το μυθιστόρημα δεν είναι απλώς μια καταγραφή του τόπου στο χρόνο, αλλά μια λογοτεχνική τεκμηριωμένη προσέγγιση κάνει ο συγγραφέας Βασίλης Αγ. Δρούγας, εκλεκτό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.
Το έργο βγήκε στην Άρτα, σε μικρό σχήμα μ’ έγχρωμη φωτογραφία του εξωφύλλου, το οινοποιείο Ζεύκι, από τις εκδόσεις Εντύπωσις (Φώτης Μ. – Ματάτσης Κ.), το καλοκαίρι του 2015 κι έχει 150 σελίδες. Αφιερώνεται, από τον συγγραφέα, σε όλα εκείνα τα παιδιά που ψάχνουν τα μυστικά του τόπου τους.
Μαθαίνει ο αναγνώστης την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου, ακολουθώντας τον συγγραφέα Βασίλη Δρούγα «Στα βήματα του Ζεύκι». Ο γεωγραφικός προσδιορισμός και για τον αμύητο στα βουνά των Τζουμέρκων, που κάποτε κορφώνανε αρματολούς και κλεφτές. Ένα καλογραμμένο λεξιλόγιο συναντά ο αναγνώστης σε τρεις σελίδες βιβλίου στο τέλος. Ακόμα και οι ευχαριστίες στον Κώστα Βασιλείου για το οινοποιείο του. Οι αφηγήσεις που κάνει ο Β. Δρούγας, τιμούν τα προσφιλή πρόσωπα και μιλούν για την παραδείσια ομορφιά του Κρυονερίου και των Τζουμέρκων. Άπληστα μπορεί ν’ ακούσει ο αναγνώστης τις παραδόσεις και την ιστορία και να σταθεί άφωνος από τα γεγονότα που καταθέτει ο συγγραφέας.
Είναι μια πυκνογραμμένη ιστορία και ο λογοτέχνης παρουσιάζει με τόση ενάργεια την πεμπτουσία της ομορφότερης γωνιάς στο νομό Άρτας. Το βιβλίο είναι απαραίτητο βοήθημα για εκείνους που θα επισκεφθούν την περιοχή. Σ’ ευχαριστώ για το πολύτιμο δώρο απ’ τον τόμο μου!